7 Ocak 2024 Pazar

8 maddede 'Türklerde Kız İsteme Geleneği'

 

Kız isteme gelenekleri, geçmişten günümüze kadar var olup devam eden, evlilik yolunda atılan ilk adım olarak sayılmaktadır. Bu gelenek, bölgeden böl
geye değişmekte olup birbirinden farklı adetler de bulunmaktadır. Yine de bu bölgesel farklılıklara rağmen ortak değerler aynıdır. Evlenmek isteyen gençlerin kararlarını alıp 'kız isteme geleneği' ile de aynı zamanda büyüklerin de rızalarını almak için yapılan organizasyondur
Kız isteme merasimi için yaptırılan çikolatanın lezzeti kadar sunumu da oldukça önemlidir. Genellikle gümüş bir tepsi yada gondol içerisinde hazırlanan çikolatayı günümüzde istediğiniz şekilde yazılı yada bol şekerli bir şekilde süsletebilirsiniz. Damat tarafı kız istemeye giderken ya gümüş bir tepsi ya da gondol götürür.

Kız isteme merasiminde sunulacak ikramlar da yöreden yöreye değişmektedir. Ancak en temel olanı Kahve'dir. İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk Kahvesi ikram edilir. Kahveleri bizzat gelinin yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise tuz atmaktır. Verdiği tepkiye göre; aileden de geçer notu alabilir. Eğer kötü bir tepki verirse, kahveyi beğenmediğini belli ederse damat için pek hoş dakikalar yaşanmayacak demektir. Gelin kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudum alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.


.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Kız isteme çiçeği alırken, öncelikle gelinin hangi çiçekleri sevdiğine veya hangi çiçeklerden hoşlandığına dikkat edilmelidir. Bu sayede kız tarafını mutlu edecek ve hoşlarına gidecek bir çiçek seçebilirsiniz. Tabii ki böylesine özel bir anı kutlamak için, çiçeğin bir anlamı da önemlidir. Örneğin: Güller, aşk ve sevgiyi temsil ederken, lale ve papatyalar ise sadakat ve sadeliği temsil eder. Bu nedenle, çiçeğin anlamından da yola çıkılarak, gelinin zevkine uygun çiçek seçebilirsiniz.
'ALLAH'IN EMRİ PEYGAMBERİN KAVLİYLE'
- Daha düğün alayı oluşturulmadan evlilik sözü geçtiğinde söylenen bu söz geçmişten günümüze kadar hayatımızdadır. Kız isteme seremonisinin başlanıldığı anlaşıldığı an Allah'ın
emri Peygamberin Kavliyle sözünün erkek davetliler tarafından anne, baba, dayı, amca, hala, abi gibi bir büyüğün söylemesi ile başlar. Kız isteme töreni erkek tarafından birinin 'Allah'ın emri Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz diyerek başladığında kız tarafı da bu isteğe 'biz de kızımızı oğlunuza verdik' diyerek bu geleneği yerine getirmiş olur.

Bu söz yüzüklerinin anlamı, genel olarak çiftlerin birbirlerine olan bağlılıklarının sembolü olarak kullanılır. Adından da anlaşılacağı üzere söz yüzüğü, bir vaadin yapıldığını gösterir, ancak yine de bir söz yüzüğünün anlamı çiftten çifte farklılık gösterir. Burada önemli olan şey, partnerlerin ilişkiye olan bağlılığı ve sevgisini temsil ediyor olmasıdır. Bir nevi 'karşılıklı söz verme' gibi. Sevdiğiniz kişiyle sözlendiğinizde, dünyanın geri kalanına da sevginizi gösterebildiğiniz fiziksel bir sembol hale gelir.


Gelenek ve göreneklerimize göre, gelin bohçasının evlilik gününe kadarki zaman diliminde hazır olması, gelinin yeni evine giderken götürmesi için oldukça önemlidir. Bu adetin yerine getirilip getirilmemesi ise kişinin tercihine bağlı kalıyor. Bu yönüyle Gelin Bohçası da gelinin evlenirken yeni evinde kullanmak üzere damat tarafından bir büyüğün hazırlamasıyla eşya ve hediyeler içeren bir bohçadır. 


Günümüzde sosyal medyanın aktif gücüyle birlikte biraz gelenek ve göreneklerimizi de etkiler hale gelmiştir. Son dönemlerde kız istemeye giderken 'senin için mahalleyi yakarım' algısıyla bu meşale akımı ortaya çıkmıştır. Kız tarafı için böyle bir erkek güç, kuvvet tasviriyle ifade edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

8 maddede Türklerde 'Kız İsteme Geleneği'

                                                                                                                                            ...